Aktuális hírek részletesen

2008. szeptember 7.

Medjugorjei zarándoklat

 

Jó időbenFekete Szabolcs Benedek plébános Takó Gáborral a csákánydoroszlói művelődési ház vezetőjével közösen minden évben kétszer zarándokútra viszi a híveket. Idén augusztusban a zarándokok Medjugorje felé vették az irányt. Több hónapos szervezőmunka jóvoltából egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak a résztvevők.

Augusztus 25-én hajnalban indultunk és szándékosan választottuk ezt az időpontot, hisz a Szűzanya minden hó 25-én küld üzenetet a világnak. A csoport a plébános atya jóvoltából végig énekelte és imádkozta az elég hosszú és fáradtságos utat.

A megérkezés után birtokba vettük a minden igényt kielégítő szállodai szobáinkat, majd a templom felé indultunk. Először részt vettünk a 18 órakor kezdődött rózsafüzér imádságon, majd a templom háta mögé vettük az irányt és több ezer zarándokkal közösen részt vettünk a nemzetközi misén. Nagyon jó volt hallani az evangéliumot magyarul is. Másnap hajnalban indultunk a Krizsevac hegyére. A hosszú és fáradtságos utat legtöbbünk cipőben tette meg, de voltak bizony olyanok, akik mezítláb mentek fel a hegyre. Egypáran, akik koruknál fogva már nehezebben tették meg az utat, de a hívek egymást segítve zarándokoltak fel a Krizsevac hegyére.

A fáradtságos út után az egyik (Iván nevű) látnokkal találkoztak a zarándokok, aki továbbította a Szűzanya előző esti üzenetét. Egy kis autóbuszos utazást követően találkozhattunk Jozo Vasilj atyával, aki akkor volt a hely plébánosa, amikor a jelenések kezdődtek, sőt neki is megjelent a Szűzanya. Jozo atyát a kommunista rezsim a látnokokkal együtt üldözte, megpróbálta elhallgattatni, sőt 3 évre börtönbe is csukták. Jozo atya, aki a zarándokok anyagi segítségével az idők folyamán egy árvaházat építtetett a délszláv háború poklában árván maradt gyerekeknek. EsőbenEnnek az árvaháznak (melyet Ő vezet) a különtermében fogadta a magyar zarándokokat az atya, ahol egy szenzációs és megható előadást tartott a jelenésekről és az üzenetek tartalmáról. Medjugorjéba visszatérve előbb ismét a nemzetközi misét hallgattuk meg, majd az egész zarándoklat legmeghatóbb pillanatai következtek. A csoport nagy része elment a kegytemplom mögött lévő kb. 5 méter magas bronz Krisztus szoborhoz, melynek térde 1998 óta könnyezik. Két éve amerikai tudósok körbeásták, átvilágították a szobrot, de nem találtak fizikai magyarázatot arra, hogy mitől könnyezik a szobor, valamint bevizsgálták a folyadékot és megállapították, hogy annak összetétele megegyezik az emberi könnycsepp összetételével. Mindenki, aki látta kigördülni a könnycseppeket hitt.

Aki eddig hitt az megerősítést nyert, és ahogy Szabolcs atya írta, "Ennél a szobornál minden kétkedő elnémul." Nem sok szem maradt aznap este szárazon. A következő nap lelkiekben feltöltődve ébredtünk és részt vettünk egy a Szabolcs atya által celebrált szentmisén. Az istentisztelet után elindultunk haza, útközben megálltunk Splitben és késő este szerencsésen hazaértünk.

A nagyszerűre sikeredett zarándoklat után hitünkben megerősödve és a Béke Királynőjének üzenetével szívünkben tértünk haza. A zarándoklatok tovább folytatódnak, jövőre Lourdba szeretnénk elmenni.

 

Takó Gábor

 

További képek a képtárban >>>

 

Vissza a hírekhez

Kezdőlap | Hírek | Üzenet a webszerkesztőnek | Honlaptérkép
.: KoLa Fotó :.