Felsőmarác

Marác falu temploma a XIII. században épült. Az épületet többször átalakították. Először a Szentély-részét módosították, majd 1436-ban nagyobb tudással az épületet meghosszabbították.
A XV. század második felében önálló plébánosa volt a falunak Elyas plébános személyében.

A török pusztítás után a templomot a kálvinisták használták 1674-ig. A templomot elhanyagolták, nem renoválták, sem a helybeli földesurak és nemesek, sem a távollakó részbirtokosok nem voltak hajlandók anyagi támogatást nyújtani. A kisnemesek és a jobbágyok a török háborúk és az adóteher miatt képtelenek a templomot is rendbe hozatni, így az épület erősen romlásnak indult. Ezt igazolja egy 1698-ban történt felmérés, amelyet az alábbi szöveggel rögzítettek.

"Marác községben létező Egyház látogatása. Történt 1698. március 5-én. A kegyúri jog a helybeli részbirtokos nemeseket illeti. Temploma a községben Szt. Erzsébet tiszteletével lassan emelkedő helyen épült, romlásnak indult, még csak falait láthatjuk, azon kívül semmit. Körülötte a kicsi és mindeni számára nyitva álló temető..Egy harangja van, a temetőben levő faharanglábban látható. A templom javai és jövödelem semmi, akár ingó, akár ingatlanról legyen szó.. A hívek száma összesen 219 lélek."

/Kazó-féle visitatio, 1698. 701-705.o./

 

A templomot 1733-ban újjáépítették. Külső falait megerősítették, belsejét átalakították. 1870-ben bővítették Nyugat felé, ekkor kapott tornyot a faharangláb helyett és így alakult ki mai formája.
Közel 250 évig, 1698 - 1945 között az Ivánci Plébániához tartozott. Az egyházközség 1945. szeptember 1-től önálló lelkészséggé lett, 1971-1973. között Plébánia-Ház épült.
1988. szeptember 15-től a Felsőmaráci Lelkészség ismét az Ivánci Plébániház került lelkipásztori ellátásra.

Kezdőlap | Hírek | Üzenet a webszerkesztőnek | Honlaptérkép
.: KoLa Fotó :.