Hírarchívum 2007

Dec.
21
Rorate szentmisék

Advent utolsó hetében Iváncon és Csákánydoroszlón rorate, azaz hajnali misét tartottunk. Mindkét faluban évtizedes hagyomány éledt újjá, mikor a sötét utcákon a falu elindult a 6 órakor kezdődő szentmisére. Szép számmal vettek részt a miséken mindkét településen. Csákánydoroszlón a hittanosokat friss reggeli várta. Több mint 30 iskolással élet költözött a falak közé.

Dec.
21
Karácsonyváró ünnepek

December 16-án Iváncon tartottuk meg első adventi áhítatunkat, melyen az iskolás gyermekek, a helyi népdalkör valamint a Szentgotthárdi Vegyeskar lépett fel. December 19-én szerdán a központi plébánián, csákánydoroszlón volt megható ünnepség, melyet megtisztelt jelenlétévek Dr. Veres András főpászor is. December 22-én, szombaton pedig a délutáni 4-es szentmise után Felsőmarácon tarjuk meg a karácsonyváró betlehemest a helyi hittanosok és az Asszonykórus szereplésével.

Dec.
7
Szállást keres a Szentcsalád

Több évtizedes szünet után az Őrség kapujában, azaz Iváncon újraéled a szálláskeresés hagyománya. December 13-án az esti szentmisében áldja meg az új szentcsalád képet Szabolcs atya, mely 15-én, szombaton este indul el "útjára" kilenc napon keresztül.

Dec.
7
Karácsonyvárás Iváncon

December 16-án, advent 3. vasárnapján megváltozott időpontban, délután fél ötkor kezdődik a szentrmise, melyen a Szentgotthárdi Vegyeskar fog énekelni, a szentmise végén pedig a helyi népdalkör és a gyermekek műsora következik.

Dec.
7
Betegek karácsonyi gyóntatása

December 13-án csákánydoroszlón, másnap pénteken pedig a vidéki falvakban látogatja meg Szabolcs atya otthonaikban az időseket és betegeket. A többiek számára a hirdetésekben megjelölt időpontokban lesz lehetőség a leki tisztulásra.

Nov.
29
Ifjúsági lelkigyakorlat

Rendhagyó ifjúsági lelkigyakorlatra hívjuk egyházmegyénk és plébániánk fiataljait 2007. december 7-9. között (pénteken 19 órától vasárnap 12 óráig)

 

Részletesen >>>

Nov.
24
Miserendváltozás

Advent 1. vasárnapján, december 2-án a Csákánydoroszlói szentmise negyed órával korábban, 3/4 10 órakor fog kivételesen kezdődni.

Nov.
22
A felsőmaráci ünnepség képekben

A november 17-én megtartott Szent Erszébet ünnepségről készült néhány kép megtekinthető a plébánia képtárában.

 

Ugrás a képtárba >>>

Nov.
19
Szent Erszébet asszony, köszöntünk Téged

Bensőséges légkörben vehettünk részt a Felsőmaráci templomban megtartott Szent Erzsébet ünnepségen. Dr. Veres András püspök atya mellett a környékbeli papság is részt vett a koncelebrációs szentmisén. Külön örörm volt, hogy meggyengült egészségi állapota és idős kora ellenére Szlávik Andor egykori maráci plébános is elfogadta meghívásunkat. Könnyes szemmel, meghatódottan ünnepelt velünk. Sütő Kálmán polgármester úr a falu, Horváth László pedig az egyházközség részéről köszöntötte a megyés püpsököt, amit a gyermekek imádságos köszöntője koronázott meg, az asszonykórus pedig hangjával tette még szebbé a liturgiát. A szentmise után püspök atya megáldotta a renovált templomot, a Szent Erzsébet üvegablakot a Kovács család felajánlásából, valamint a lourdes-i barlangot is.
Mindannyian sokáig fogunk emlékezni erre a napra...

Nov.
9
Szent Erzsébet ünnepség Felsőmarácon

Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából a híres Árpád-házi szent oltalma alatt álló faluba meghívtuk Dr. Veres András püspök atyát. A november 17-én, szombaton kezdődő ünnepi szentmisére mindekit szeretettel hívunk. A szentmise után kerül sor a külsőleg megújult templom, egy Szent Erzsébet üvegablak valamint a lourdesi barlang megáldására.

Nov.
2
Brenner János emlékév lezárása

December 15-én 10 órára Szombathelyre hívja a megyéspüspök atya a híveket, hogy közösen vegyünk rész a vértanúsorsú káplán emlékére rendezett zárószentmisén. Délután 1 órakor a nagy sikerű Jó Pásztor című zenés dráma előadására kerül sor, mely János atya papi működését eleveníti fel. Kellő számú jelentkező esetén 1000 Ft/fő áron autóbuszt indítunk. Jelentkezni a templomokban kitett űrlapon lehet.

Nov.
2
Családi lelki nap Kőszegen

A Kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskolában rendezik meg az idei adventi lelki napot keresztény családok számára. Nemcsak házaspárok, hanem gyerekek és nagyszülők is részt vehetnek a tartalmasnak ígérkező programom. Délelőtt a felnőtt résztvevők számára Kránitz Mihály atya tart előadást. Délután pedig szentmisével zárul a nap. A gyermekek számára korcsoportonkénti foglalkozást tartanak.

Okt.
10
Október végén megszólal a harang...

Ahogy már eddig is hirdettük, a Kossuth Rádióban hallhatjuk majd a Csákánydoroszlói harang hangját. Erre október 29. és november 4. között kerül sor. A hírt adjuk tovább ismerőseink között.

Okt.
3
Közösségi munka Felsőmarácon

Nagy erőkkel folyik a készülődés a novemberi Szent Erzsébet ünnep előkészítésére. Folyamatban van templomunk történetéről szóló ismertető kiadása Balogh János tanár úr jóvoltából.

 

A képtárban, közösségi munkánk mozzanatait láthatják >>>

Szept.
27
Elhunyt Varga István plébános

Szeptember 25-én, hosszú szenvedés után elhunyt Csákánydoroszló egykori plébánosa, Varga István.
Szombathelyi temetésére október 2-án, kedden 9.00 perckor autóbusz indul a csákánydoroszlói templom elől. A gyászmise 10.30 órakor kezdődik a Szent Márton templomban, 12 órakor pedig a Jáki úti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Jelentkezni nevünk felírásával a templomban kitett lapon lehet. A költség 1.000 Ft lesz, melyet a buszon gyűjtünk össze.

Szept.
21
Egyházközségi Képviselőtestületek megújítása

Központi plébániánkon püspök atya rendelkezésének megfelelően október végéig megújítjuk képviselő testületünket. Mindazok jelentkezését várjuk, akik szívesen vállalnának feladatokat plébániánk életében. A legnagyobb újdonság az eddigi gyakorlattal szemben, hogy az egyházközségi képviselő testület tagjai között lehetnek nők és fiatalok is. Akik 70. életévüket betöltötték, örökös tiszteletbeli tagjai maradnak egyházközségünknek.

 

A tagság feltételeiről bővebben itt >>>

Szept.
18
Közösségi munka Felsőmarácon

Szeptember 22-én, szombaton közösségi munkára hívjuk a maráciakat, hogy az elmaradt járdarész betonozását, illetve a templom környékének rendbetételét befejezzük. Sok áldozat árán az önerőből történő felújítás a végéhez közeledik. A héten birtokba vehettük az újjáépített sekrestyét is. :)

Szept.
18
Élményekkel feltöltődve

A pénteki minisztráns-biciklitúra épp olyan szép élményeket hagyott bennünk, mint a szombati zarándoklat a magyar Sionra, azaz Esztergomba. Az idő is kegyes volt hozzánk, így élményekkel feltöltődve térhettünk haza otthonainkba. A biciklitúrán csaknem 30 minisztráns, a zarándoklaton pedig közel 100 hívő vett részt.

Szept.
12
Minisztráns-biciklitúra

Szeptember 14-én, pénteken délután a csákányi minisztránsokat hívom a Miród forráshoz, hogy együtt töltsünk el egy pénteki délutánt. Az iskola előtt találkozunk, ahonnan biciklivel megyünk ki Kemestaródfára. Körülbelül fél 5 tájékán érünk haza.

Szept.
6
Veni Sancte

Veni Sancte Spiritus - Jöjj Szentlélek: így kezdődik a tanévnyitó himnusza, melyet templomainkban szeptember 16-án éneklünk el. A hittanos tanévnyitóra szeretettel várjuk valamennyi hittanosunkat illetve szüleit, hogy közösen imádkozzunk az előttünk álló tanév sikereiért.

Szept.
6
Csákánydoroszlói harangszó a Kossuth Rádióban

Még az idei évben hallhatjuk majd plébániatemplomunk harangjának hangját déli harangszóként. A felvételt szeptember 4-én, kedden készítették el. A pontos időpontről a későbiekkben tájékoztatjuk a kedves híveket.

Aug.
31
Esztergomi zarándoklat menete

Indulás:

Viszák: 1/2 6-központi útkereszteződés

Ivánc: 3/4 6-templom előtt

F.marác: 3/4 6-templom előtt

K.taródfa: 3/4 6-faluház előtt

Cs.doroszló: 6.00-templom előtt

A program: 11.oo órakor szentmise a bazilikában, majd nevezetességek megtekintése; szabadidő biztosítása; hazaérkezés az esti órákban A zarándoklat utiköltsége 4.000 Ft személyenként, amit lehetőleg jövő hétvégén a szentmisék előtt mindenki rendezzen.

Aug.
31
Kezdődik a hitoktatás

Szeptember második hetétől kezdődnek a hittanórák. 4. osztálytól kezdve az első héten az osztálytermekben lelkibeszélgetésre ill. szentgyónásra hívom hittanosainkat.

A hittanórák beosztása itt olvasható >>>

Aug.
31
Hétköznapi szentmisék új rendje

2007 szeptemberétől a megváltozott plébániaelosztás miatt a módosul a hétköznapi szentmisék időpontja. Részletesebb információt a hirdetésekben olvashatnak.

Aug.
16
Szentségimádás Felsőmarácon

Augusztus 23-én, délelőtt 10 órakor kezdődik a szentségimádási szentmise Felsőmarácon. A délután 2 órakor megtartott szentóra után zárul az imanap.

Aug.
16
Megváltozott miserend

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén megváltozott miserend lesz plébániánk területén. Részletekért tekintse meg a hirdetések rovatot.

Aug.
5
Miserend változás

A kemestaródfai tábori mise miatt a felsőmaráci szentmisét augusztus 12-én vasárnap, délelőtt fél 9 órakor tartjuk. Ezen a hétvégén egyébként a maráci falunapokra kerül sor.

Aug.
5
Hálaadó szentmise Kemestaródfán

Augusztus11-én, szombaton a kemestaródfai Önkéntes Tűzoltóegyesület fennállásának 110. évfordulóján hálaadó szentmise lesz, amely 15 órakor kezdődik. Szent Flórián tiszteletére bemutatott szentmise a Kultúrház udvarán lesz.

Júl.
25
Újmisés atya lesz a vendégünk

Huszár Balázs újmisés atya látogat el hozzánk a hétvégén, hogy falvainkban bemutassa a legszentebb áldozatot. Felsőmarácon 1/2 8-kor, Vasalján 3/! 9-kor, Csákánydoroszlón 10 órakor, Iváncon pedig 1/4 12 órakor kezdődnek a szentmisék.

Júl.
25
Az idő ellenére...

A kedd esti zivataros idő ellenére megtartottuk a minisztráns estet, amelynek helyszíne a kert helyett a garázs, majd később az egész plébánia lett. A tűzön sült szalonna és virsli mellett a szülők leleményességének köszönhetően a grillezés a garázsban folytatódott. A késő éjszakába nyúló együttlét igen jó hangulatban telt.

Júl.
23
Szalonnasütés Vasalján

A vasaljai és magyarnádaljai minisztránsok valamint felolvasók számára szalonnasütést rendezünk a Vasaljai Plébánián július utolsó napján, kedden az esti szentmise után. Várunk bennetek!!!

Júl.
21
Minisztráns-est a plébánián

Július 24-én, kedden este 7 órára hívom a csákánydoroszlói minisztránsokat, hogy az estét közösen töltsük el. Szalonnasütés lesz a fő program :) Természetesen semmit sem kell magatokkal hozni. A közösségi alkalomra a szülők is jöhetnek.

Júl.
10
Máriacelli élménybeszámoló

Ígéretünkhöz híven néhány képet villnatunk fel a gyalogos zarándoklatról. Július 3-án, kedd hajnalban megtartott szentmisén szép számmal vettek részt a zarándokok családtagjain kívül a helybeli hívek.

 

Tovább >>>

Júl.
8
Brenner zarándoklat

Máriacellből való megérkezésünk után néhány órával újra útrakletünk. Most már kicsit közelebb, Rábakethely irányába vettük utunkat. Gyalogosan tettük meg azt kb. 25 perces utat, melyen 50 évvel ezelőtt Brenner atya végig ment. A szentmisét Spányi Antal székesfehérvári püspök atya tartotta, miután megtekintettük a farkasfai új templomot, valamint a máriaújfalusi kápolnát, ahol Brenner János utolsó szentmiséjét bemutatta. A Hársas tónál elfogyasztva szendvicseinket élményekben gazdagon tértünk haza.

Júl.
8
Megérkeztünk Máriacellbe

26-an indultunk és érkeztünk is meg gyalogosan Máriacellbe. Az első napot leszámítva bőven kaptunk az égi áldásból, de zúgolódás nélkül zarándok lelkülettel tűrtük az időjárás viszontagságait. Részletesebb beszámolót és képeket később teszünk fel a honlapra.

Júl.
2
Szerkezeti átalakítás

Augusztus elsejével átalakul plébániánk területe. Dr. Veres András püspök úr döntése alapján Vasalját Magyarnádaljával a körmendi plébániához csatolják. Ugyanezzel a határidővel Kemestraódfa és Viszák a Csákánydoroszlói plébániához fog tartozni. A jövőben még Gasztony is ide csatlakozik, tehát 7 falu alkot majd egy plébániát.

Jún.
29
Máriacelli gyalogos zarándoklat

26 fővel kedd hajnalban elindulunk, hogy a híres búcsújáróhelyre gyalogosan érkezzünk meg. Hajnali 4 órától a vasaljai templom előtt lehet a csomagokat a kisbuszba bepakolni. Fél 5-kor zarándok szentmisén veszünk részt, miután autóbusszal indulunk a Kőszegi határátkelőhöz. "Reményeink" szerint pénteken délután 4 óra tájékán érkezünk meg a zarándokkapuhoz, ahol találkozunk a fogadásunkra kiérkező otthoniakkal.

Jún.
29
Változás a titokcsere időpontjában

A vasaljai és a magyarnádaljai rózsafüzér társulat szokásos elsőcsütörtöki titokcseréje a máriacelli gyalogos zarándoklat miatt kivételesen nem a megszokott napon, hanem július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján, az esti 7 órai szentmise után lesz.

Jún.
28
Búcsú Hegyhátszentmártonban

A kis őrségi faluban, Hegyhátszentmártonban most vasárnap, reggel fél 8 órakor tartjuk a nyári búcsút.

Jún.
28
Bérmálási képek

A bérmáláson készült fényképek július 1-én, vasárnap a 10 órai szentmise után megtekinthetőek és megrendelhetőek.

Jún.
25
Bérmálás Csákánydororszlón

Csaknem két évtized telt el azóta, hogy püspök bérmált templomunkban. Ezért is nagy örömmel és lelkesedéssel készültünk az idei bérmálásra, melyet Dr. Veres András püspök atya tartott. Az ünnepi szentmise előtt meggyőződhetett fiataljaink hittani tudásáról. A szentmisét Kozó Józsefné vezetésésvel az iskolai énekkar tette még ünnepélyesebbé. Reméljünk, hogy fiataljaink közül lesznek majd olyanok, akik az ősszel beindítandó ifjúsági hittancsoportba jelentkezni fognak.

 

Néhány kép az eseményről >>>

Jún.
20
Közösségi munka Csákánydoroszlón

Szombat reggel 8 órától szeretettel hívunk mindenkit, hogy a templom környékét és a plébánia kertjét közös erővel rendbe tegyük.

Jún.
18
Minisztránspróba

A vasárnapi ünnepi liturgiára minisztránspróbával készülünk. Szombaton délelőtt 10-re hívjuk azokat, akik minisztránsként részt tudnak venni a bérmálási szentmisén.

Jún.
18
Bérmálás Csákánydoroszlón

Június 24-én, vasárnap 10 órakor lesz Csákánydoroszlón 42 fiatal bérmálása. A szertartást Dr. Veres András püspök atya végzi. A szentmise előtt 9 órától találkozik a leendő bérmálkozókkal a Művelődési Házban. Az ünnepi misére pénteken 15 órakor tartjuk a főpróbát, miután mindenki elvégezheti szentgyónását.

Jún.
15
Plébániák átszervezése

Most hétvégén, az egyházmegye minden templomában Dr. Veres András püspök atya levelét olvassák fel, mely a híveket tájékoztatja a jővőbeni területi átalakításról. Az átszervezés 5-10 éven belül valósul meg. Az egyházközségeinket érintő változásokról a későbbiekkben tudósítunk.

Jún.
13
Tájékoztatás a Máriacelli gyalogos zarándoklatról

Csütörtök este Vasalján, az esti szentmise után kb.1/2 8 órakor Szabolcs atya tájékoztatást tart a Máriacelli gyalogos zarándoklatról.

A legfontosabb tudnivalók itt is megtekinthetők >>>

Jún.
13
Breitenfurt-i tanulók látogatása

Az ausztriai testvériskolától érkeztek látogatók községünkbe. Az alsótagozatos gyermekek ellátogattak templomunkba is. Öröm volt hallani, ahogy a Miatyánk német nyelven éneklése megtöltötte Isten házát. A testvériskola igazgatónője gyönyörű Ave Maria-t énekelt. Érdeksesség, hogy mindkét falunak Nepomuki Szent János a védőszentje. Reméljük, a jővőben mi is tudjuk viszonozni a kedves látogatást.

Jún.
09
Úrnapi körmenet Vasalján

Most vasárnap ünnepeljük egyházközségeinkben Úrnapját. Ősi hagyomány ezen napon, hogy a hívek sátrakat készítenek a templomon kívül a köztünk maradt Krisztusnak. Idén Vasalján tartjuk meg az Úrnapi körmenetet, a reggeli 8 órakor kezdődő szentmise után. Reméljük, hogy a jövőben több egyházközségben is sikerül majd feleleveníteni a körmenet hagyományát.

Jún.
06
Szent Erszébet üvegablak

Felsőmarácon elkészült az utolsó, hiányzó üvegablak is, mely az idén épp 800 éve született Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázolja. Külön köszönet az adományozó családnak. Az üvegablakot a megújult templommal együtt Dr. Veres András püspök atya fogja felszentelni.

Jún.
06
Köszönteni voltunk, Ó Mária...

Énekeltük szombaton Máriacellből hazafelé, mikor megköszöntük az égieknek a nagyon jól sikerült zarándoklat minden emlékét. Hála Istennek, kitünő kiránduló időnk volt mindvégig. Lelkileg feltöltődve, élményekben gazdagon térhettünk haza otthonainkba.

Máj.
31
Máriacelli zarándoklat

Szombaton 72 hívővel indulunk Ausztriába, hogy meglátogassuk a híres búcsújáró helyet, Máriacellt. Iváncon negyed 7-kor, Felsőmarácon fél 7-kor, Csákánydoroszlón pedig háromnegyed 7-kor lehet felszállni az autóbuszra. Mindegyik faluban a templomnál lesz a gyülekező. Érvényes útlevelet ill. személyigazolványt mindenki hozzon magával.

Máj.
26
Képek a biciklis zarándoklatról

Április végén Jákra indultunk a Vasaljai és a Magyarnádaljai hívekkel. Most néhány kép kerül fel oldalunkra, kedvcsinálóként a jővőbeni hasonló zarándoklatokhoz.

 

A képek megtekinthetők itt >>>

Máj.
23
Elsőáldozás Iváncon

Pünkösdvasárnap 11.15 perckor kezdődik 7 gyermek elsőáldozási szentmiséje Iváncon. A főpróbát előtte nap délelőtt 9 órától tartjuk. Ekkor végzik el hittanosaink első szentgyónásukat is. Kísérjük imánkkal a nagy ünnpere készülő gyermekeinket.

Máj.
23
Búcsú Felsőmarácon

Az immár hagyományosnak tekinthető nyári búcsút most vasárnap, Pünkösd ünnepén tartjuk Felsőmarácon. Az ünnepi szentmise 3/4 9 órakor kezdődik.

Máj.
23
Nyári zarándoklataink

Sok szép zarándoklat terve olvasható honlapunkon. Bővebb információért a Csákánydororszlói Plébániához lehet fordulni.

A részletek itt >>>

Máj.
20
Zarándoklaton voltunk...

Magyarnádaljáról és Iváncról jelentkező hívekkel indultunk a héten útnak, hogy három napon keresztül elmélkedjünk Szent Erszébet asszony életéről. Kassa, Sátoraljaújhely, Orsi és Sárospatak voltak főbb állomáshelyeink. Rendkívüli hatással volt ránk minden egyes hely. Különösen a Sátoraljaújhelyen keresztút. Reméljük, hogy az itthon maradottak megérezték azt a sok imádságot, melyet értük a zarándokút során végeztünk.

Máj.
14
Tetőfelújítás Vasalján

Jó ütemben haladnak a tervezett tetőfelújítás előkészületei Vasalján. A nagyrészt önerőből megvalósuló beruházást várhatóan néhány héten belül elkezdjük. A felújítás során kicseréljük az elkorhadt gerendákat, és komplex héjazat felújítás lesz a műemlék templomon. A terveket Tölgyesi Ernőné építészmérnök készítette, a kivitelező pedig Hertelendi Árpád és Bíró Attila helyi vállakozók lesznek.

Máj.
14
Szent Erzsébet zarándoklat

Keddtől csütörtökig egyházközségünk hívei a körmendi hívekkel közösen Szent Erzsébet zarándoklaton vesznek részt. Kassán, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon tekintik meg a neves Árpád-házi szent emlékhelyeit. A zarándoklat lelkivezetői a helyi lekipásztorok lesznek.

Máj.
13
Vasaljai elsőáldozás

Négy gyermek lelkes részvételével a vasaljai plébánián is megtartottuk idei elsőáldozási szentmisénket. Bár kevesen voltak, mégis olyan talpraesetten imádkozták végig a szentmisét, hogy hangjuk betültötte az Isten házát. A gyönyörű templom legszebb ékességeivé váltak ezen a vasárnapon...

Máj.
13
Ezüstérem a minisztráns Focikupán

Kemény küzdelem után második helyezést értünk el a Nagylengyelben második alkalommal megrendezett Szombathelyi Egyházmegyei Minisztráns Focikupán. Hálásan köszönjük meg az ottani hívek kedvessségét. Plébánosuk, Várhelyi Tamás atya vezetésével mindent megtettek, hogy a rendkívülinek mondható találkozó jól sikerüljön. Köszönjük továbbá a vasaljai önkormányzat támogatását is, akik a gyermekek utaztatását szponzorálták. Külön köszönet a Brenner János csoport fiúminisztránsainak, akik megmutatták: nemcsak az oltár körül, hanem a pályán is képesek Krisztust szolgálni.

 

Néhány fotó a mérkőzésről >>>

Máj.
8
Első alaklommal vették magukhoz az Oltáriszentséget

21 hittanos részvételével tartottuk meg idei elsőáldozásunkat Csákánydoroszlón. Bár előtte napon megijesztett minket az idő, vasárnapra ragyogó napsütés köszöntötte a gyerekeket. Szakítva az eddigi hagyománnyal, az elsőldozók egyforma, fehér albában járulhattak a szentséghez.

Máj.
8
Elsőáldozási képek rendelése

Amint arról szóban is tájékozatttuk a szülőket, az elsőáldozáson készült fényképeket május 13-án, vasárnap a 10 órai szentmise után lehet megtekinteni illetve megrendelni.

Máj.
8
Minisztránskupa

Idén egy fiú csapattal mi is részt veszünk a minisztráns focikupán Nagylengyelen. A Brenner János csoport tagjai részére a gyülekező szombat reggel 1/4 9-től a plébánián lesz. Fél 9-kor indulunk és az esti órákban érkezünk haza.

Máj.
1
Minisztránstalálkozón vettünk részt

Iváncról és Felsőmarácról gyülekeztek a minisztránsok május elseje reggelén, hogy részt vegyenek az Egyházmegyei Minisztránstalálkozón, melyet Brenner János atya sírjánál, a Szalézi templomban rendeztek meg.
Először a vértanú káplán atya testvére, Brenner József helynök úr mesélt nekünk a korabeli eseményekről, János atya minisztránsnevelő tevékenységéről. Ezután kiscsoportos beszélgetés, majd püspöki szentmise volt. A finom ebéd után játék és sportolási lehetőség következett. Voltak, akik a domonkos nővérekkel gitáros énekeket tanultak. Mivel vonathoz voltunk kötve, így kicsit korábban kellett elindulnunk az állomás felé, de búcsúzás képpen közös imát mondtunk a vértanú Rábakethelyi káplán sírjánál.
Plébános atyán kívül még Gyarmati Tibor segített a jó hangulatú találkozó lebonyolításásban.

Néhány kép az eseményről >>>

Ápr.
28
Papnövendékek látogatnak hozzánk

Húsvét 4. vasárnapja mindig a papi hivatásokra való odafigyelés jegyében telik el. Idei Jó Pásztor vasárnapunkon a Győri Szemináriumból két kispap érkezik, hogy hivatásukról tanúságot tegyenek. A hétvégi szentmiséken ismerkedhetünk meg velük.

Ápr.
27
Szülői értekezlet

Leendő bérmálkozóink szüleit várjuk május 7-én, hétfőn este 7 órától a plébániára. A legfontosabb tudnivalókról adunk tájékoztatást. Kérjük, hogy legalább az egyik szülő vagy nagyszülő vegyen részt ezen a megbeszélésen.

Ápr.
27
Elsőáldozás Csákánydoroszlón

Anyák napján, május 6-án tartjuk Csákánydoroszlón az elsőáldozást. Az ünnepi szentmise a megszokott miserendtől eltérően negyed órával korábban, tehját 3/4 10 órakor kezdődik. A gyermekek előtte nap 15 órától végzik el első szentgyónásukat. Erre a gyónási alkalomra hívjuk a szülőket és a hozzátartozókat is. A szentgyónás után tartjuk meg a főpróbát valamint templomunk kitakarítását is.

Ápr.
26
Minisztránstalálkozó Szombathelyen

Május elsején Brenner János vértanú papunk sírjánál, a Szombathelyi Szalézi templomnál tartjuk az Egyházmegyei Minisztránstalálkozót. Idén az ivánci és felsőmaráci gyerekekkel veszünk részt rajta. Jelentkezni vasárnapig Szabolcs atyánál lehet.

Ápr.
21
Sigray Antal emléknap Iváncon

A mártírsorsú templomépítő, Sigray Antal tiszteletére Békés Márton gondozásában A becsület politikája címmel értékes könyv jelent meg, melynek ősbemutatója április 27-én pénteken, 17 órakor lesz a Kultúrházban. Az ősbemutatón közreműködnek a helyi Óvoda és Iskola gyermekei, valamint az Ivánci Népdalkör is.
Az ünnepség keretén belül kerül megnyitásra az a kiállítás is, mely gróf Sigray Antal életét mutatja be képekben. Mindenkit szeretettel hívunk!

Ápr.
18
Kerékpáros zarándoklat Jákra

Vasaljáról április 28-án biciklis zarándoklatra indulunk a híres Jáki templomhoz. 9 órakor gyülekezünk a templom előtt. Terveink szerint 11 órakor szentmisét mutat be Szabolcs atya, majd Dr. Rátkai László plébános atya bemutatja a román kori templomot. Minden korosztályt szerettel várunk.

Ápr.
18
Idegenvezetés az Ivánci templomban

Tavasztól kezdve bejelentkezett csoportoknak idegenvezetést is biztosítunk az Ivánci műemlék templomban. Jelentkezni a 20/374-4735-ös telefonszámon lehet.

Ápr.
16
Tovább gazdagodott honlapunk

Honlapunk böngészői bizonyára észrevették, hogy bizonyos helyeken még akadnak feltöltésre váró linkek. A kedves látogató legújabban Vasalja történetével is megismerkedhet. Az alapos helytörténeti összeállítás Gombás Anett kutatómunkáját dícséri.

 

Vasalja oldala >>>

Ápr.
16
Egyházmegyei hittanverseny

Szombaton délelőtt két felső tagozatos hittancsoporttal indulunk Szombathelyre, hogy részt vegyünk az Egyházmegyei Hittanverseny döntőjén. Délután pedig a sieres rajzpályázat díjkiosztóján veszünk részt. Sok kegyelmet versenyzőinknek!

Ápr.
13
Szép eredmények a Brenner János emlékév rajzpályázatán

Az alsótagozatos hittanosaink nagy lekesedéssel készültek a Brenner János emlékévben meghírdetett rajzpályázázatra.
A zsűri díjat adományoz két tanulónknak:
Sipos László második, Mesics Réka első osztályos tanuló rajzait előkelő helyezésben részesítették.
Egyedi ábrázolásmódért kiállították még Kolosits Dániel, Bodó Vanessza, Mesics Eszter, Szakasits Noémi, Szalay Paula, Márton Ádám és László, Zsigovits Nóra, Mosolits Bence, Balla Anna és Kovács Tamás rajzait
GRATULÁLUNK!!!

Ápr.
11
Húsvéti ünnepléseinkről

A kereszténység legnagyobb ünnepét mindhárom plébánián megültük. A hívek szép számmal vettek részt úgy a vigília szertartásán, mint a Húsvétvasárnapi és Húsvéthétfői szentmiséken.

Képeink a Csákánydoroszlói feltámadási körmenetről készültek. >>>

Ápr.
6
Ifjúsági virrasztás

Nagycsütötök este egy kisbusszal és két autóval indultunk el Zsidára, hogy részt vegyünk az ifjúsági virrasztáson. Öröm volt látni, ahogy a kis kápolna zsúfólásig megtelt az imádkozó fiatalokkal és hívekkel. Este 10 órától egy órás szentségimádást vezettünk a körmendi fiatalokkal közösen. Az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust "hallható" csendben vették körül mindannyian. Deo gratias-Hála legyen!

Ápr.
3
Ifjúsági virrasztás

Nagycsütörtökön este plébániánk fiataljaival a zsidai Brenner János emlékére épült kápolnába indulunk virrasztásra. 1/2 10-kor találkozunk a Csákánydoroszlói Plébánián, ahonnan autókkal és kisbusszal indulunk az emlékhelyre.

Ápr.
3
Húsvéti miserend

A hirdetések rovatban mindenki tájékozódhat az ünnepi miserendről. Ehhez képest változás, hogy nagypénteken az ivánci szertartás fél órával korábban, 1/2 3-kor kezdődik. Kérjük, hogy a feltámadási körmenetre gyertyát vagy mécsest mindenki hozzon magával.

Ápr.
3
Minisztránspróba Csákánydoroszlón

A húsvéti vigília próbájára hívjuk a Nepumoki Szent János csoport minisztránsait, mely nagyszombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Húsvátvasárnap a Berenner János csoport, Húsvéthétfőn pedig a Szent Tarzíciusz csoport tagjai látják el az oltárszolgálatot.

Márc.
28
Virágvasárnapi ünnepi misék

Április 1-én, vasárnap ünnepeljük Jézus ünnepélyes bevonulását Jeruzsálembe. Jó idő esetén a szentmisét a templomok előtt kezdjük a barkaszentelés szertartásával. Kérjük, hogy barkát vagy virágos ágakat hozzanak magukkal.

Márc.
27
Templomtető felújítás Vasalján

Az erőteljesen megrongálódott tetőszrekezet felújítását nem lehet tovább halogatni, ezért a Vasaljai és a Magyarnádaljai Egyházközségi Képviselőtestület a munkálatok megkezdése mellett döntött. A műemlékvédelmi engedély megérkezése után előreláthatólag május végén megkezdődnek a munkálatok. Költségvetési hiányunk miatt továbbra is várjuk a hívek nagylelkű adományait. Minden hónap első vasárnapján, így most Virágvasárnap is gyűjtést rendezünk erre a célra.

Márc.
25
Lelkiekben gazdag lelkigyakorlatos hétvége

Hálásan köszönjük meg a Jóisten ajándékait, amit ezen a hétvégén Sipos T. Mihály karmelita atya személyén keresztül osztogatott nekünk. Mindegyik közösségben nagy érdeklődéssel hallgatták az újmisést, meglepően nagy számban vették igénybe a gyónási lehetőséget. Felsőmarácon és Iváncon családi kapcsolatai miatt különösen is bensőséges légkörben teltek az együtt töltött órák. Reméljük, hogy a lelkiekben gazdag napokból még sokáig tudunk élni...

Márc.
22
Tervezett zarándoklatok

Három aktuális zarándoklatra hívjuk fel híveink figyelmét. Szent Erzsébet körút lesz május 15-17-ig a körmendi plébánia szervezésében, melyre még lehet jelentkezni. Június 2-án autóbusszal indulunk Máriacellbe, és ugyanez a végcél július 3. és 6. között, de ez gyalogosan. Terveink szerint erre is indítunk egy autóbuszt. A programokra jelenkezni a Plébánián lehet.

Márc.
20
Nagyböjti lelkigyakorlat

Nagyböjt a megtérés, az önmagunkba szállás ideje. Ebben lesz segítségünkre idei lelkigyakorlatunkon Sipos Tamás Mihály karmelita szerzetes, újmisés atya. Március 23-25-ig a Csákánydoroszlói plébániához tartozó falvak mindegyikébe ellátogat, hogy lelkileg megerősítsen minket.

A lelkigyakorlat programja itt olvasható >>>

Márc.
18
Idősek, betegek gyóntatása otthonaikban

Sipos T. Mihály karmelita újmiséssel közösen ellátogatunk idős híveink otthonába, hogy húsvéti szentgyónásukat és szentáldozásukat elvégezhessék. Csákánydoroszlón és Vasalján szombat délelőtt 9 órától, Felsőmarácon szombat délután 2 órától, Iváncon pedig vasárnap 1/2 9 órától kezdődik a betegellátás.

Márc.
18
A templom környékének rendbetétele Iváncon

Március 24-én, szombaton reggel folytatjuk a közösségi munkát az "Őrség kapujában". A hátramaradt erdőszélt tisztítjuk ki a templom mögötti területen. Szeretettel várjuk híveink segítségét délelőtt 9 órától.

Márc.
18
Szentségimádás Iváncon

Március 17-én megtartottuk a soros szentségimádást Iváncon. A 10 órakor kezdődő koncelebrációs szentmisét Dorfinger Gábor vasszentmihályi plébános tartotta. "Ha végigkövetjük a kenyér élettörténetét, mindig Krisztus sorsa jut eszünkbe. Jézus Krisztus, a búzaszem elhalt értünk, termést hozott, összeőrölték...hogy számunkra az Élet Kenyere lehessen"-mondta a vendégatya.

Márc.
13
Ivánci emlékezés a szabadságharc 159. évfordulóján

A nemzeti ünnep alkalmából március 15-én este 6 órakor tartjuk a megemlékezést a Kultúrházban. "Egy szóvá s egy érzelemmé olvad össze a haza, az érzelem, lelkesülés: a szó "Szabadság" vala. Szerettel hívunk mindenkit.

Márc.
13
Ünnepi megemlékezés Csákánydoroszlón

2007. március 14-én 17.30 perckor veszi kezdetét az 1948-as szabadságharcra való emlékezés. Először az árvízi, majd a ´48-as emlékműnél lesz koszorúzás, áz ünnepi műsor pedig 18.00 órakor veszi kezdetét a Művelődési Házban.

Márc.
12
Élményekben gazdag minisztránskirándulás

26 csákánydoroszlói minisztránssal indultunk március 10-én, szombaton reggel útnak Rábakethely irányába. Rimfel Ferenc plébános atya rövídített hittanórában Brenner János atya életével ismertetett meg minket, így indultunk el a vértanúság útján. A Jó Pásztor kápolnánál Kurucz Erzsébet nővér beszélt a papgyilkosság körülményeiről, majd bemutatta a vérrel átívódott karinget. A délutánt a Szentgotthárdi plébánián töltöttük. Megtekintettük a templomot, majd foci és játék következett. Élményekben gazdagon értünk haza Csákánydoroszlóba, tervezgetve a következő kirándulás programját...

Márc.
12
Megszépült a Felsőmaráci templom környéke

Március 3-án az időjárás kissé elbizonytalanított bennünket, de aztán szép csapat verbuválódott össze, hogy rendbe tegyük a maráci templom környezetét. Többen motorfűrésszel érkeztek, így délig az összes elöregedett fenyőfát sikerült kivágni. Terveink szerint még tavasszal újakat ültetünk helyébe. Köszönjük a felsőmaráci hívekenk, hogy ilyen lekesedéssel segítettek a rendbetételnél.

Márc.
7
Minisztránskirándulás Brenner János nyomában

Terveink szerint az egyes falvak minisztránscsoportjait tavasztól kezdve kirándulni visszük. Első alkalommal a csákánydoroszlói gyerekekkel indulunk el Brenner János atya vértanusága helyére. Március 10-én, a jó idő reményében a vasútállomáson találkozunk reggel 3/4 8-kor. Hazaérkezés délután 3 órára. Részletesebb információ a Szabolcs atyától kérhető.

Márc.
4
Gyalogos zarándoklat Máriacellbe

Július 25-28. között gyalogos zarándoklatot szervezünk Máriacellbe. Mindaz, aki kedvet érez a napi 40-50 km-es zarándokútvonal megtételéhez, jelentkezzen Szabolcs atyánál. Bővebb felvilágosítás szintén személyesen kérhető.

Feb.
24
Sikeres hittanverseny Körmenden

Február 23-án, pénteken került sor a Körmend-Szentgotthárd-Őrségi esperesi kerület hittanosainak versenyére, melyen négy csapattal mi is képviseltettük magunkat. A felsősök korcsoportjában aranyérmesek lettek Markovics Dóra, Boldizsár Dóra és Márton Georgina, ezüstérmesek pedig Pungor Richárd, Boldizsár Dominik és Friedli Bettina. Ők az Egyházmegyei versenyen is képviselni fogják kerületünket. Szintén szépen szerpelt a másik két csapat is: Nagy Diána, Kámán Barbara, Kóczán Viktória és Mihály Viktória, Sebők Daniella, Hertel Petra csapata. Gratulálunk a szép eredményükért!

Feb.
23
Nagytakarítás Felsőmarácon

Március 3-án szombaton reggel 8 órától közösségi munkára hívjuk a felsőmaráci híveket. A templomot és környékét tesszük rendbe. Ehhez szükséges szerszámokat mindenki hozzon magával.

Feb.
23
Elsőáldozási megbeszélés a plébánián

Február 28-án szerdán 17 órakor szeretettel hívjuk leendő elsőáldozóink szüleit a Csákánydoroszlói Plébániára, ahol a tavaszi elsőáldozások menetét beszéljük át.

Feb.
16
Betegek kenetének ünnepélyes kiszolgáltatása

Mindegyik templomban nagy számban vették fel az idősebb testvérek a betegek kenetét, így lélekben megerősődve térhettek haza otthonaikba. Az újdonságként ható szentségkiszolgáltatást a kedvező fogadtatás hatására ezentúl évente, Betegek Világnapja alkalmából rendszereresen ki fogjuk szolgáltatni.

Feb.
16
Tavaszi nagytakarítás Iváncon

A plébánia és a templom környékét tették rendbe pénteken délután az ivánci hívek. A gazzal sűrűn benőtt plébániakert most újból régi szépségében tündöklik. Ideális hely nyári ifjúsági táborok rendezésére. Ezúton köszönjük meg a lelkes részvételt a segítőkész embereknek.

Feb.
10
Minisztránsgyűlés Csákánydoroszlón

Február 10-én, szombaton megtartottuk első minisztránsgyűlésünket. Három csoportot alakítottunk, melyet valamelyik szentről vagy példamutató keresztényről neveztünk el. A fiúk csoportja Brenner János atya, a lányok csoportja pedig Szent Tarzíciusz és Nepumoki Szent János nevét vette fel.

A csoportok itt olvashatók >>>

Feb.
3
Betegek kenetének kiszolgáltatása

Február 11. a betegek világnapja. Ezen a vasárnapon templomainkban szentmise keretében azok a hívek, akik elmúltak 60 évesek illetve valamilyen súlyosabb betegségben szenvednek, a megszentelő kegyelem állapotában felvehetik ezt a szentséget. Gyónási lehetőség minden szentmise előtt biztosítva van.

Jan.
31
Gyertyaszentelés Vasalján és Csákánydoroszlóban

Urunk bemutatásának, közismertebb nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony napján gyertyát szentelünk Vasalján és Csákánydoroszlón az elsőpénteki miserend idejében. A szentmise végén lehetőség nyílik a gyertyák megvásárlására, illetve bárki hozhat magával saját gyertyát is.

Jan.
31
Balázsáldás templomainkban

Február első hétvégéjén a vértanú püspök, Szent Balázs közbenjárását kérjük a torokbetegségek elkerülésésre illetve türelmes elviselésére. A közkedvelt szentelményben bárki részesülhet. A "balázsáldást" a szentmsék végén osztjuk.

Jan.
31
Újonnan alakuló minisztránscsoportok

Tekintettel a hittanosok lelkesedésére, a jövőben csoportokba osztjuk a minisztrálásra kedvet érző diákokat. Az alakuló ülés február 10-én, szombaton 10 órakor kezdődik a Csákánydoroszlói templomban.

Jan.
31
Munkatársakat keresünk

Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vállalnának takarítást a Csákánydoroszlói templomban. 2-3 fős csoportok hetenkénti beosztásban váltanák egymást. Ezenkívül felnőtt felolvasók, un. lektorok jelentkezését is várjuk, akik liturgiánk szebbé tételében segédkeznének.

Kezdőlap | Hírek | Üzenet a webszerkesztőnek | Honlaptérkép
.: KoLa Fotó :.